Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Avsnitt 12: Trump hjärta Putin

Bland republikanernas väljare har antalet som säger att de gillar Vladimir Putin tredubblats sedan Donald Trumps presidentkampanj inleddes förra året. De varma känslorna verkar vara ömsesidiga.

USA:s underrättelsetjänst skriver i sin omfattande rapport om presidentvalet att Putin och Rysslands regering låg bakom en omfattande cyberattack mot demokraterna och Hillary Clinton. Donald Trump har sent omsider accepterat att Ryssland agerade för att hjälpa honom vinna valet, även om han förnekar att de faktiskt påverkade valresultatet. Så vad vill egentligen Ryssland? Varför är Trump så snäll mot Putin? Och hur kommer det att gå när Trumps Putin-vänliga administration brottas med den republikanska kongressen, där många menar att Ryssland är det största enskilda hotet mot USA i dag?

Sanna Torén Björling och Martin Gelin träffas i New York för att reda ut relationerna mellan Putin och Trump efter helgens nyheter.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Avsnitt 11: Alla president Trumps män

I måndags röstades Trump formellt till USA:s 45:e president av elektorskollegiet i USA. I januari kommer han därmed flytta in i Vita Huset.

Sanna Torén Björling och Martin Gelin träffas i Washington DC för att diskutera Trumps ministrar. Vad säger hans nomineringar hittills om vad vi kan förvänta oss av Trump som president?

Trump kampanjade på en högljudd ekonomisk populism, men har tillsatt ministrar från näringslivet, Wall Street och det politiska etablissemanget. Trump lovade även ett försvar för socialförsäkringar och Medicare, men tillsätter nu miljardärer som vill slopa hela det sociala skyddsnätet i USA. Han utlovade en radikalt annorlunda handelspolitik, men de flesta av hans tillsättningar är för frihandelsavtal.

Flera av Trumps ministrar är extrema och radikala republikaner som lär mötas av hårt motstånd under nomineringsprocessen i kongressen.

Play

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Avsnitt 10: Våg av rasistiska hatbrott efter Trumps seger

Under den första veckan efter Trumps valseger har mer än 400 rasitiska hatbrott ägt rum i USA, enligt FBI. Det är ingen slump.

Martin Gelin och Sanna Torén Björling träffas i New York för att summera en historisk, vulgär, deprimerande presidentkampanj, som slutade med att en öppet främlingsfientlig affärsman flyttar in i Vita Huset.

Vi slår hål på ett par myter om valutgången, som den felaktiga bilden av att Trump vann “arbetarklassen” (det gjorde han inte alls) och huruvida Clinton verkligen hade en bättre kampanjorganisation. Vi försöker även förstå vad som kommer att hända med den växande vågen av protester mot Trump och vad hans redan kaotiska och kontroversiella övergångsperiod säger om hur han kan bli som president.

Play

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Avsnitt 9: Backlash!

Debatten om kvinnohat i allmänhet och Donald Trumps kvinnosyn i synnerhet, präglar slutspurten av det amerikanska valet. Med bara en dryg vecka kvar till valdagen träffas Sanna Torén Björling och Martin Gelin på Trumps nyöppnade lyxhotell i Washington DC, bara ett stenkast från Vita Huset, för att diskutera Donalds problem med kvinnorna.

Det är ingen slump att det här valet handlar om just sexism. Varje försök att förändra maktbalansen i USA möter en enorm backlash.

I det förra presidentvalet slog Barack Obama historiskt rekord då han vann väljarstödet från amerikanska kvinnor med 11 procent över Mitt Romney. I opinionsmätningarna i det här valet leder Hillary Clinton med betydligt mer än så när det gäller kvinnliga väljare.

Vi tipsar om en sajt som är den absoluta motsatsen till Trumps kampanj: en samlingsplats för berättelser från kvinnor som föddes innan kvinnlig rösträtt infördes i USA, 1920, och som nu röstar på Clinton i hopp om att för första gången få se en kvinnlig president.

Till sist utser vi även valets vinnare – vilket varken är Clinton eller Trump.

Har du problem att lyssna direkt i webbläsaren? Testa att ladda ner podden.

Play

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Avsnitt 8: Trumps historiska uttalande kan skada demokratin

Här i Las Vegas pratar alla om Donald Trumps häpnadsväckande uttalande i den sista debatten. Där vägrade Trump lova att han kommer att respektera valresultatet, om han skulle förlora presidentvalet. Det är ett historiskt uttalande. DN:s Sanna Torén Björling och Martin Gelin är på plats på debatten i Vegas och har pratat med strateger och kampanjpersoner från Trump och Clintons-kampanjer för att förstå vad det här kan innebära för den amerikanska demokratin.

Trump har övertygat sina anhängre om att en väpnad revolt mot Hillary Clinton kan vara det enda sättet att rädda det USA de älskar. 8 av 10 Trump-väljare tror nu att valet kommer att “riggas”, enligt en färsk mätning.

Vi rapporterar direkt från “spinnrummet” efter den trejde och sista debatten.

Play

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Avsnitt 7: Konspirationsteoriernas val

För Donald Trump kan presidentvalet sluta på två sätt. Antingen vinner han, eller så kommer han att hävda att Hillary Clinton har stulit valet med ohederliga metoder. Så mycket har han åtminstone själv lovat. I veckans avsnitt av USA-podden diskuterar Martin Gelin och Sanna Torén Björling ett val som präglas av konspirationsteorier och rena lögner.

I takt med att Trump dalar i opinionsmätningarna ökar hans attacker på den amerikanska demokratins hörnstenar och han börjar allt mer ifrågasätta själva valsystemet i USA. Risken är att många väljare inte längre kommer att lita på demokratin här. 58 procent av amerikanska väljare säger att de oroar sig för att själva rösträkningsprocessen inte kommer att skötas på ett hederligt sätt.

Inför söndagens debatt lär Trump möta hårda frågor om veckans skandalvideo, där han skryter om sexuella övergrepp mot kvinnor. Vi försöker reda ut vad som är sant och falskt i ett val som präglats av historiska mängder av vilseledande information.

Play

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Avsnitt 6: Debatten som förändrade allt, eller ingenting? Sanna och Martin diskuterar.

Det gick sådär för Donald Trump i den första debatten i måndags. Martin Gelin och Sanna Torén Björling har varit i Hempstead och pratat med demonstranter och republikanska spinndoktorer efter debatten mellan Clinton och Trump.

Martin presenterar en teori om att Hillary Clinton försökte förvandla Trump till Mitt Romney och Sanna reder ut några av Trumps sexistiska uttalanden.

Vi blickar även framåt mot de kommande debatterna och frågar oss om Trump verkligen kan vinna de eftertraktade mittenväljarna genom att prata om Miss Universums vikt.

Play

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Avsnitt 5: Därför har medierna misslyckats med valbevakningen

Amerikanska medier har misslyckats med att bevaka det här presidentvalet. Det konstaterar Martin Gelin och Sanna Torén Björling i det nya avsnittet av DN:s USA-podd. Donald Trump är unik som presidentkandidat, eftersom han ljuger helt ogenerat. Den politiska pressen här har inte kunnat hantera det. Vi reder ut varför det blivit så.

Vi diskuterar även de allt mer aggressiva hoten mot journalister vi möter på Trumps egna kampanjmöten och frågar oss vad det kan innebära för den amerikanska presskåren om Trump blir president. Blir det som att vara journalist i Putins Ryssland?

På måndag sänds den första av de tre TV-debatterna mellan Clinton och Trump, som kan bli avgörande för valets slutfas. Kommer medierna att skärpa sig då?

Till sist rekommenderar vi våra egna favoritkällor för politisk information och tipsar om en ovanligt smart amerikansk podcast.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Avsnitt 4: Kan den amerikanska Södern avgöra valet?

I veckans avsnitt av USA-podden vänder vi blickarna söderut. Delstater som Virginia, North Carolina och Florida kan avgöra presidentvalet.

Sanna Torén Björling och Martin Gelin har under sommaren besökt de amerikanska sydstaterna för att försöka förstå de politiska strömningarna där. Det går inte längre att prata om Södern som en enad politisk region, utan många av de här delstaterna är nu lika politiskt polariserade som hela USA. Här finns kolgruvestäder där 70 procent stödjer Trump och universitetsstäder där många står långt till vänster om Hillary Clinton. Här finns en blomstrande teknikindustri, men också en pessimistisk landsbygd som präglas av främlingsfientlighet och nostalgi över inbördeskriget. Här försöker vi reda ut några av missförstånden om den amerikanska Södern.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Avsnitt 3: Kan Trump komma ikapp?

Hur stabil är egentligen Hillary Clintons ledning? Efter en kort
semester är USA-podden tillbaka med en analys av opinionsläget, nu när
presidentvalet drar ihop sig till den riktiga slutspurten.

Martin Gelin och Sanna Torén Björling summerar sommarens politiska
kaos i USA. Vi roar oss även åt amerikanska mediers ivriga försök att
skapa en berättelse om en “ny, mjukare Donald Trump”, vilket visade
sig vara helt fel efter Trumps senaste tal, där han i stället lade
fram ett paket av radikala reformer av invandringspolitiken.

Vi gör även en liten rapport från Kansas, där en ny våg av
republikaner försöker skapa ett pragmatiskt alternativ till den
extremism som präglar resten av partiet.

Vi är på resande fot och beklagar om ljudkvalitén i det här avsnittet
är sämre än vanligt.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
Visa fler